Ο πύργος του Φόσκολου στο Καινούριο Χωριό

 Σε ένα σημαντικό, αρχιτεκτονικά και ιστορικά, μνημείο της περιοχής βρέθηκαν οι «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον».

Πρόκειται για την οχυρωματική κατοικία-πύργο της Βενετοκρητικής οικογένειας Φόσκολου, στο Καινούριο Χωριό, που χρονολογείται πολύ πριν από το 16ο αιώνα.

Το ερειπωμένο κτήριο- μνημείο, με τα τόξα και τους θόλους του, γνωστό  στους κατοίκους του χωριού με το όνομα Πύργος, βρίσκεται εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο, πνιγμένο σε σωρούς σκουπιδιών,  να υποκύπτει στη φθορά του χρόνου.
Ο Δήμος Χερσονήσου πρέπει να ενδιαφερθεί άμεσα για τη σωτηρία του. Να προβεί στην απαλλοτρίωση, την επιδιόρθωση, την ανακατασκευή και την αξιοποίησή του για την προβολή της ιστορίας και της κληρονομιάς του τόπου.

Οι «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον» επισκέφθηκαν ακόμα τα παλαιά ενετικά πατητήρια που σώζονται στα βόρεια του χωριού καθώς και το φαράγγι της Αγίας Αναστασίας και ενημερώθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού για τα προβλήματα που δημιουργεί σε τούτο το  οικοσύστημα με την πλούσια χλωρίδα, τους ιδιαίτερους γεωλογικούς του σχηματισμούς και τους οστρακόλοφους του, η συνεχιζόμενη λειτουργία του λατομείου της Ανώπολης.   


Στο φαράγγι της Αγ. Αναστασίας