Ποιοι είμαστε

Οι “Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον” είναι μια ομάδα ενεργών πολιτών με διάθεση για μια κοινωνία ζωντανή, διεκδικητική, μαχητική. Ξεκίνησε τη δράση της στην περιοχή του πρώην Δήμου Γουβών στοχεύοντας να απλωθεί σε όλο το νέο «καλλικρατικό» Δήμο Χερσονήσου.
Αποσκοπούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση ανάμεσα στους  πολίτες και τους φορείς της περιοχής μας και για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο με προσανατολισμό την κοινωνία και τη συνοχή της, το περιβάλλον και την προστασία του. Ένα δίκτυο από φυσικά πρόσωπα και συλλογικότητες που θα συγκροτήσουν ένα είδος «ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ» με οικολογικό και κοινωνικό προσανατολισμό.
Ξεκινήσαμε ανιχνεύοντας τις προοπτικές του χώρου της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών. Θελήσαμε να αντιδράσουμε στην προοπτική εκποίησης του. Προσπαθήσαμε να διατυπώσουμε την απαίτηση για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του επιδιώκοντας την αξιοποίησή του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Και το κάναμε. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη εκδήλωση στο χώρο της Βάσης για το σκοπό αυτό.
Από την πρώτη στιγμή διαπιστώσαμε το ενδιαφέρον και μια ελπιδοφόρα συμμετοχή των ανθρώπων της περιοχής. Καταγράφηκε η ανάγκη για αλληλοπληροφόρηση και συνεννόηση. Για συγκλίσεις και συντονισμό. Για ανάληψη δράσεων. Όχι μόνο για το πρόβλημα της πρώην αμερικανικής βάσης. Αλλά για όλα τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής.
Διευρύναμε έτσι τους ορίζοντες της πρωτοβουλίας μας. Διατυπώσαμε ορισμένους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας. Ορίσαμε μια ανοικτή συντονιστική ομάδα. Βρισκόμαστε και συζητάμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Λειτουργούμε με τις αρχές της ομοφωνίας και της ισοτιμίας όσων συμμετέχουν. Σεβόμαστε την αυτοτέλεια των ανθρώπων ή των φορέων που θα βρεθούν μαζί μας αλλά παράλληλα διαφυλάσσουμε τη δική μας ανεξάρτητη παρουσία.
Σκοποί μας είναι:
·         Η ανάδειξη των τοπικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.
·         Η προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των μνημείων, της ποιότητας της ζωής μας.
·         Η καλλιέργεια κοινωνικής, περιβαλλοντικής και συμμετοχικής συνείδησης των πολιτών.
Θα συνεργαστούμε, για όλα αυτά, με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς της περιοχής, με ανεξάρτητες αρχές, με Μ.Κ.Ο., με ειδικούς επιστήμονες, τους απλούς πολίτες. Θα διοργανώσουμε συναντήσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις. Θα αντλήσουμε την πληροφορία και επίπονα θα την επεξεργαστούμε. Θα απαιτήσουμε από την αυτοδιοίκηση και τις δημόσιες αρχές. Θα αντιδράσουμε με κινητοποιήσεις και κάθε πρόσφορο μέσο για τα προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται ή λύνονται σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.