Έπειτα από τον Χόρστ Ράιχενμπαχ καθοριστικό ρόλο στα οικονομικά πράγματα της χώρας μας ανέλαβε και ένας άλλος Γερμανός αξιωματούχος.
Πρόκειται για τον υφυπουργό Εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, που με εντολή Μέρκελ, ορίστηκε ως υφυπουργός της γερμανικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα τα θέματα Ελλάδας και ως υπεύθυνος παρακολούθησης της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων που προορίζονται για τη χώρα μας.
Πρόκειται για τον υφυπουργό Εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, που με εντολή Μέρκελ, ορίστηκε ως υφυπουργός της γερμανικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα τα θέματα Ελλάδας και ως υπεύθυνος παρακολούθησης της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων που προορίζονται για τη χώρα μας.
Ο Φούχτελ θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και το Γενικό Γερμανικό Προξενείο της.
Η υπόθεση Φούχτελ έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών αφού η τοποθέτηση Γερμανού Υφυπουργού σε τέτοια θέση αποτελεί καθαρή μορφή επιτροπείας της ελληνικής κυβέρνησης και της διοίκησης και θέτει υπό περιορισμό την Εθνική μας Κυριαρχία.
Ο ίδιος μάλιστα πρόσφατα κυνικά δήλωνε πως "Αν αποτύχει η αποστολή μου, θα είμαι ο τελευταίος Όθωνας"
Όλα αυτά βέβαια δεν πτόησαν το Δήμαρχο Ζ. Δοξαστάκη που με σχετική του επιστολή καλεί Φούχτελ να μεσολαβήσει προκειμένου να τύχει ο Δήμος μας της υποστήριξης από Δήμους και Ιδρύματα της Γερμανίας σε θέματα Προγραμμάτων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, Χωροταξικού-Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Διαχείρισης Αποβλήτων, Οργάνωσης του Δήμου, Εξασφάλιση χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την ΕΤΕπ.
Μάλιστα ως ένας πραγματικός υποτελής υποκλίνεται ευχαριστώντας εκ των προτέρων και παρέχοντας διαβεβαιώσεις προθυμίας και υποταγής.
Διαβάστε το κείμενο της επίμαχης επιστολής ΕΔΩ
Για μειωτική κίνηση του Δημάρχου μιλά με επιστολή της στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ η Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη, καθηγήτρια στο τμήμα Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η οποία αναφέρει:
«κ. Διευθυντά
Με έκπληξη διάβασα το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας "Τον Γερμανό Φούχτελ καλεί ο Δοξαστάκης" (22/12/2011) και διερωτήθηκα:
Τόσα χρόνια που είναι γνωστά τα προβλήματα του Δ. Χερσονήσου, δεν έγιναν προσπάθειες να επιλυθούν; Κι αν έγιναν γιατί δεν πέτυχαν και θα πετύχουν τώρα με συνδρομή τρίτων;
Οι τομείς στους οποίους αναμένεται συνεργασία και συνδρομή – τουριστική ανάπτυξη, πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, απορρίμματα – είναι τομείς για τους οποίους (α) τόσο η χώρα όσο και η Κρήτη διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία, εμπειρία και πλήθος έγκριτων επιστημόνων, εξειδικευμένων ερευνητικών ομάδων σε Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια και επιχειρήσεις και (β) έχουν εκπονηθεί πλήθος μελετών οι οποίες έχουν πληρωθεί από δημόσιους πόρους (αλλά και από άλλες πηγές) και οι οποίες έχουν ευρέως δημοσιοποιηθεί και συζητηθεί.
Γιατί δεν αξιοποιούνται (ή επικαιροποιούνται εάν χρειάζεται) αυτές οι μελέτες και γιατί δεν επιδιώκεται η εμπλοκή των διεθνώς καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων που έχουν καλύτερη και πληρέστερη γνώση των προβλημάτων; Κυρίως, όμως, σε μια περίοδο έντονης μετανάστευσης του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού, με πρώτη χώρα υποδοχής τη Γερμανία, και επιτακτικής ανάγκης δημιουργίας θέσεων εργασίας, γιατί προτιμώνται ξένοι σύμβουλοι (μεταξύ των οποίων πιθανότατα και ξενιτεμένοι Έλληνες επιστήμονες ή συνεργάτες που θα πληρώνονται από τα δάνεια που παίρνει η Ελλάδα);
Προσωπικά, βρίσκω την κίνηση βαθύτατα μειωτική και προσβλητική στην τωρινή συγκυρία που απαιτείται κοινωνική αλληλεγγύη και στήριξη στους Έλληνες επιστήμονες και εργαζόμενους που αποφάσισαν να μείνουν στον τόπο τους και να παλέψουν για να τον βοηθήσουν.
Επιπλέον, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι ούτε η εμπλοκή ξένων "ειδικών" εξασφαλίζει την επιτυχή μεταφορά τεχνογνωσίας ούτε η εξασφάλιση κονδυλίων επιφέρει την λύση των προβλημάτων. Αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχαν προβλήματα μετά από τριάντα χρόνια γενναίων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, στις οποίες η Κρήτη κατέχει υψηλή θέση, και εμπλοκής ξένων "ειδικών".
Τα αίτια της κακοδαιμονίας και των "προβλημάτων" μας είναι γνωστά σε όλους. Είναι, όμως, γνωστές και αξιέπαινες προσπάθειες και επιτυχίες, θετικά παραδείγματα όχι μόνο για τη χώρα αλλά και με διεθνή αντίκτυπο. Όσοι ενδιαφέρονται ασφαλώς μπορούν να τα μάθουν» αναφέρει.