ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ Εναντια στην υπογραφη της Διατλαντικης Συμφωνιας Εταιρικης Σχεσης Εμποριου και Επενδυσεων (ΤΤΙΡ) μεταξυ ΗΠΑ και ΕΕ



Η Διατλαντική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership- ΤΤΙΡ) μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ  έχει σκοπό τη δημιουργία μιας «ελεύθερης» ζώνης εμπορίου και θα αφορά περίπου το 50% των συναλλαγών σε παγκόσμια κλίμακα. Οι διαπραγματεύσεις για τη  Συμφωνία ξεκίνησαν το 2013 με βασικούς άξονες την εξάλειψη τελών και  δασμών, την άρση των εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές  και την εναρμόνιση κανονισμών και ρυθμίσεων. Χαρακτηριστικό της Συμφωνίας είναι πως από την έναρξη των διαπραγματεύσεων επικρατεί μυστικότητα, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται κρυφά και απαγορεύεται κάθε πρόσβαση στα πρακτικά των διαπραγματεύσεων για 30 χρόνια. Η Συμφωνία αυτή αποτελεί απειλή για την δημοκρατία, την οικονομία, τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών για τους εξής λόγους:   

1.      Απειλή για τη Δημοκρατία: Μια εταιρεία θα μπορεί να αποκτήσει νομική υπόσταση ισοδύναμη με ένα κράτος και παρακάμπτοντας την εθνική νομοθεσία να προσφύγει στο Σύστημα Επίλυσης Διαφορών Επενδυτή- Κράτους (InvestorState Dispute Settlement- ISDS)  ενάντια σε κράτος μέλος της ΕΕ, ζητώντας αποζημίωση, αν αυτό  νομοθετήσει προς όφελος των δικαιωμάτων του πολίτη και της δημόσιας υγείας και η εταιρεία κρίνει  πως η πράξη αυτή την απειλεί. Σε αντίθεση με την πρόταση για το ISDS απουσιάζει πρόβλεψη κυρώσεων κατά των καταχρήσεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, του κλίματος, του αγροτικού κόσμου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των πολιτών.
2.      Απειλή για το κράτος πρόνοιας και το κοινωνικό κράτος: Η υγεία, η παιδεία, η διαχείριση του νερού, η ενέργεια, οι συγκοινωνίες κλπ θα αντιμετωπίζονται ως εμπορεύσιμα αγαθά και όχι ως κοινωνικά αγαθά. Σε ότι αφορά την υγεία η απελευθέρωση δεν θα αφορά μονάχα τα φαρμακεία αλλά το σύνολο των υπηρεσιών υγείας που δεν υπάγονται αυστηρά στα δημόσια συστήματα υγείας με κυρίαρχους τομείς ενδιαφέροντος το φάρμακο και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Θα ενισχυθεί η διακίνηση πατενταρισμένων φαρμάκων σε βάρος των γεννοσήμων χωρίς πληροφόρηση για τις χημικές αναλύσεις και ως εκ τούτου δε θα είναι εύκολο να γίνει ασφαλής εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος.
3.      Απειλή για την διατροφική ασφάλεια και την οικογενειακή γεωργία: Θα επιτρέπεται πιθανότατα η παραγωγή και το εμπόριο γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, η επεξεργασία κρέατος με χλώριο και δεν θα υπάρχει ενημέρωση των καταναλωτών, με πληροφορίες  για το προϊόν επί της συσκευασίας. Θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο για προϊόντα βιολογικής παραγωγής, τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και τα δικαιώματα (πατέντα) επί των σπόρων. Ως γνωστό οι μεγάλες σποροπαραγωγικές εταιρείες στοχεύουν στον έλεγχο του φυτογενετικού υλικού και επιδιώκουν τη πληρωμή δικαιωμάτων για την χρήση των σπόρων από τους αγρότες. Η οικογενειακή γεωργία θα αντιμετωπίσει την μαζική βιομηχανοποιημένη παραγωγή. Θα καταργηθεί ο κανονισμός REACH που υπακούει στην αρχή της προφύλαξης και  υποχρεώνει τις βιομηχανίες (σε αντίθεση με τις ΗΠΑ) να αποδείξουν ότι μια χημική ουσία είναι ασφαλής προκειμένου να λάβουν άδεια εμπορικής εκμετάλλευσης.
4.      Απειλή για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια: α) Θα ενταθεί η πίεση για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και θα ενισχυθούν οι νέες τεχνικές εξόρυξης φυσικού αερίου, όπως η υδραυλική ρωγμάτωση, γνωστή σαν “fracking” μιας μεθόδου που χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες καταστροφές που προκαλεί στο φυσικό περιβάλλον. β) Θα εισάγονται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά προϊόντα πετρελαίου που παράγεται από κοιτάσματα ασφαλτούχας άμμου και περιέχουν 23% περισσότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. γ) Θα υπάρξει κίνδυνος για αθέτηση της δέσμευσης που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή μέχρι το 2020 να πετύχει το στόχο του 20-20-20. (Αυτό σημαίνει 20% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, 20% αύξηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 20% αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας).
5.      Απειλή για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα: Θα επιδιωχθεί η προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας των χωρών της ΕΕ με αυτήν των ΗΠΑ.
6.      Απειλή για την πνευματική ιδιοκτησία για τα προσωπικά δεδομένα: Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας με πρόσχημα την προστασία από την  “πειρατεία” θα περιορίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη γνώση και τις καινοτομίες, θα ρυθμίζονται από τις επιχειρήσεις και θα ελέγχονται τα προσωπικά δεδομένα εκ μέρους των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα ό,τι αφορά την ιθαγένεια και την υγεία. 
7.      Απειλή στον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών: Θα απελευθερωθούν οι μεταφορές χρημάτων για μεγάλες επενδύσεις δυσκολεύοντας τον έλεγχο της ροής των κεφαλαίων και θα καταργηθεί ο έλεγχος των πληρωμών ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ τόσο για τα αγαθά όσο και για τις υπηρεσίες, όπως επίσης και των πληρωμών για εισφορές και μερίσματα καθώς και των πληρωμών που αφορούν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Δεν πρόκειται λοιπόν για μια απλή εμπορική συμφωνία αλλά για μια  γεωπολιτική συμφωνία, έξω από κάθε δημοκρατική νομιμότητα, για τον διεθνή καταμερισμό της παραγωγής που θα αλλάξει τις ροές του παγκόσμιου εμπορίου, οι οποίες καθορίζονται από τις ανάγκες του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης των ανεπτυγμένων χωρών με ιδεολογικό  όχημα τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, την κερδοφορία  των πολυεθνικών εταιρειών αλλά και τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Ρωσία και την Κίνα. Η Συμφωνία αυτή, όπως παρουσιάζεται, θα καθορίσει την ανάπτυξη της χώρας μας, εντάσσοντάς την σε ένα μοντέλο παραγωγής, που ίσως καταστεί μη αντιστρεπτό.

Ζ η τ ά μ ε :

-Να ενημερωθούμε εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών.

-Να ενημερωθούμε αν  το Ευρωκοινοβούλιο, όταν έρθει σε αυτό η Συμφωνία προς ψήφιση, θα έχει το δικαίωμα αλλαγών ή τροποποιήσεων. Να μάθουμε επίσης, όταν η Συμφωνία έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς ψήφιση, αν θα έχει το δικαίωμα αλλαγών ή τροποποιήσεων.

-Να μάθουμε αν υπάρχει σχεδιασμός για τους κινδύνους που απειλούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και κυρίως τα προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις).

-Να πληροφορηθούμε τη θέση των κομμάτων.

-Να πληροφορηθούμε τη θέση των ευρωβουλευτών και τις ενέργειες τους στο  Ευρωκοινοβούλιο. 
                           
Υ Π Ο Γ Ρ Α Ψ Τ Ε.......