Η έκταση της περιοχής της Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών μπορεί να εξελιχθεί σε ένα παραδεισένιο τοπίο ανάπτυξης

της Ρένιας Δρόσου
Εισήγηση στη συγκέντρωση της 28/2/11 στο ΔΕΚΚ

Σας καλωσορίζω και εγώ στην αποψινή συνάντηση. Για όσους δεν με γνωρίζουν είμαι η Ρένια Δρόσου και θα σας πω δυο λόγια σαν ειδικευμένη σε θέματα αυτοδιοίκησης και περιφερειακής ανάπτυξης.
Η έκταση της περιοχής της Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών μπορεί να εξελιχθεί σε ένα παραδεισένιο τοπίο ανάπτυξης. Η περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη  σε όλους τους πολίτες και είναι μια ανοιχτή περιοχή, εδαφικά ομαλή που εύκολα μπορεί να γίνει η ανάπλασή της. Η περιοχή αυτή ανήκει στον πλούτο του Δήμου Χερσονήσου και της Περιφέρειας Κρήτης και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας.
Για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο ο χώρος να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μόνο αν έχει στην ιδιοκτησία του ο Δήμος την περιοχή και αφού προχωρήσει στην πολεοδομική μελέτη σύμφωνα με το ΣΧΟΟΠ τότε έχει δικαίωμα να υποβάλλει προτάσεις σε  Αναπτυξιακά Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Στο παρελθόν υπήρξαν ειδικά προγράμματα αξιοποίησης χώρων που είχαν εγκαταλείψει  οι Αμερικάνοι σε όλοι την Ευρώπη αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω ιδιοκτησιακών και γραφειοκρατικών προβλημάτων τη σκοπιμότητα των οποίων δεν γνωρίζουμε. Επιτέλους θα πρέπει να ξεκαθαριστούν αυτά τα προβλήματα ώστε να μπορεί να διεκδικήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση προγράμματα ανάπλασης, αφού ωστόσο, ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες μελέτες. Το τονίζω για άλλη μια φορά, είναι απαραίτητο η έκταση της Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε μέσω Αναπτυξιακών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων να χρηματοδοτήσει δράσεις με βάση ένα Αναπτυξιακό Επιχειρησιακό Σχέδιο που θα πρέπει στα πλαίσια του Νόμου του Καλλικράτη και της Διαφάνειας να είναι ανοιχτό σε Διαβούλευση με τους πολίτες.
Επομένως, ανακεφαλαιώνοντας, οι στόχοι μας είναι:
1.       Να περάσει η έκταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
2.       Να ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη. (Υπόψη ότι με το Καλλικράτη η Πολεοδομία περνάει στους Δήμους. )
3.       Να Καταρτιστεί Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσης για την περιοχή.
4.       Να αναζητηθούν Ευρωπαϊκά και Αναπτυξιακά χρηματοδοτικά προγράμματα και να υποβληθούν προτάσεις.
Με σύμμαχο το ΣΧΟΟΠ και την αγωνιστική διάθεση όλων μας μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που ανέφερα παραπάνω για να γίνει η περιοχή της Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών ένας πολιτιστικός – παιδαγωγικός πνεύμονας  υπερτοπικής σημασίας όπως προβλέπεται από το Νόμο.