Καθυστερήσεις και ανακολουθίες της Δημοτικής Αρχής Χερσονήσου στην υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού




Χερσόνησος 22/12/2016
                                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε πρόσφατες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χερσονήσου συζητήθηκαν η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού 2016 μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του έτους αλλά και ο ισολογισμός με τα αποτελέσματα χρήσης του 2015.
Τα στοιχεία του προκύπτουν από τις εν λόγω συζητήσεις και τα σχετικά κείμενα, αποκαλύπτουν τις σοβαρές δυσλειτουργίες της δημοτικής αρχής, τις καθυστερήσεις και τις ανακολουθίες της, στην υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου, που η ίδια η δημοτική αρχή σχεδίασε και ψήφισε. Αποκαλύπτουν την αδυναμία της να αποκαταστήσει χρονίζουσες  εκκρεμότητες.
Επί των παραπάνω θεμάτων μπορούν να γίνουν αρκετές παρατηρήσεις και να διατυπωθούν πλήθος ενστάσεων.  Όμως αρκούν μερικά μόνο επιμέρους στοιχεία και παρατηρήσεις, για να γίνει αντιληπτή, από όλους μας, η δυσμενής κατάσταση στην  οποία βρίσκεται σήμερα η πορεία υλοποίησης του όποιου έργου έχει προγραμματιστεί, η έλλειψη θέλησης για νοικοκύρεμα, η απουσία σοβαρού σχεδιασμού και επιμονής για την πραγματοποίηση των έργων που έχει ανάγκη ο τόπος.
1. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχει η έκθεση της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου -και τα οποία δεν αμφισβητούνται από κανένα- για το 2016 προβλεπόταν η δημιουργία έργων και μελετών συνολικού προϋπολογισμού 16.000.000 ευρώ. Όμως μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή κατά τους εννέα πρώτους μήνες του χρόνου, η Δημοτική Αρχή έχει υλοποιήσει λιγότερο από το 2 %  του έργου που η ίδια σχεδίαζε να κάνει το 2016 !
2. Σύμφωνα  με την ίδια έκθεση, στο ταμείο του Δήμου Χερσονήσου υπάρχει σήμερα, διαθέσιμο, το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.  Τα χρήματα αυτά προέρχονται αποκλειστικά από τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες και οι κάτοικοι του Δήμου. Αυτά προφανώς και πρέπει να διατεθούν προς όφελος της ίδιας της περιοχής. Για τη λύση προβλημάτων της, για την ανάπτυξή της.  Και όμως, η Δημοτική αρχή Χερσονήσου δεν έχει την ικανότητα να τα αξιοποιήσει. Μόλις και μετά βίας καταφέρνει να παρουσιάσει υλοποιημένο έργο αξίας 272.000 ευρώ.
3. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζονται (ισολογισμός κ.λ.π.) από τη Δημοτική αρχή, η οικονομική κατάσταση του Δήμου Χερσονήσου εμφανίζεται  ως καλή.  Με μικρές υποχρεώσεις προς τρίτους, ο Δήμος έχει σημαντικές χρηματοδοτικές δυνατότητες, για την υλοποίηση των απαιτούμενων αναπτυξιακών έργων, με χρηματοδότηση έργων πνοής ακόμη και μέσω  τραπεζικού δανεισμού  και Ευρωπαϊκής –Κρατικής συγχρηματοδότησης. Εν τούτοις, παρατηρούνται τρομακτικές καθυστερήσεις στη βελτίωση των δημοτικών υποδομών και της καθημερινότητας των δημοτών.
4. Σε κάθε περίπτωση στις σημερινές ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές για όλους μας, είναι παράλογο, χρήματα να μένουν αναξιοποίητα στα ταμεία του Δήμου.  Η Δημοτική Αρχή Χερσονήσου πρέπει να ασχοληθεί με περισσότερη όρεξη και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, με καλύτερη οργάνωση, για την παραγωγή έργου. Ας αναζητήσει τι έφταιξε και δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει έργα, παρεμβάσεις ή μελέτες που ή ίδια θεώρησε πριν ένα χρόνο ότι ήταν αναγκαία και αποφάσισε να υλοποιήσει. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δε μπορεί να αξιοποιήσει τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από δημότες και κατοίκους, ας αποφασίσει τουλάχιστον τη μείωση των τελών που τους έχει επιβάλλει. Είναι άδικο να πληρώνουν μεγάλα ποσά για δημοτικά τέλη τα οποία απλά παραμένουν αποταμιευμένα σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό και χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος.
5. Αναδεικνύεται, τέλος, για άλλη μια φορά το ζήτημα της καταγραφής, του ξεκαθαρίσματος και της αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας. Το θέμα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως δεν έχει δοθεί ποτέ, μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάστασή της . Η παράταξη μας θεωρεί αδιανόητο τόσα χρόνια μετά τη δημιουργία του Καλλικρατικού Δήμου Χερσονήσου να μην υπάρχει σαφής  και ξεκάθαρη συνολική φυσική απογραφή των ακινήτων του, να παρατηρούνται ελλείματα στην επιβεβαίωση της κυριότητας τους και στην ύπαρξη ή μη εμπράγματων βαρών εις βάρος της δημοτικής περιουσίας. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει καταγραφή και αποτίμησή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, σε τρέχουσες εμπορικές αξίες με ταυτόχρονη διασφάλιση της  από κάθε  καταστροφική αιτία αλλά και αστικής ευθύνης για πρόκληση ζημιάς σε τρίτους. Μόνο με τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι δυνατό να αξιολογηθούν και αξιοποιηθούν  τα δημοτικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος του δημότη και να προγραμματιστεί η καλύτερη δυνατή χρήση τους.

Το Γραφείο Τύπου