Θα πούμε το ΝΕΡΟ… Νεράκι στη Χερσόνησο!



  • Απαράδεκτες οι αυξήσεις 
  •  Κοινωνικά ανάλγητο το νέο τιμολόγιο της ΔΕΥΑ    Χερσονήσου για την  Ύδρευση-Αποχέτευση




Το ΔΣ της ΔΕΥΑΧ έπειτα από μια πολύμηνη “κύηση” έφερε, προς ψήφιση, στο Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, την εισήγηση του για τη νέα τιμολογιακή πολιτική που αφορά τα τέλη Ύδρευσης – Αποχέτευσης. 

Πρόκειται για ένα νέο τιμολόγιο που στην προσπάθεια ενοποίησης των χρεώσεων σε όλες τις περιοχές του Δήμου παράγει απαράδεκτες αυξήσεις σε μια εποχή που τα εισοδήματα των δημοτών μειώνονται εξαιτίας των περιοριστικών πολιτικών σε επίπεδο Εθνικής Οικονομίας

Έτσι ο Δήμος Χερσονήσου έρχεται με τη σειρά του να ζητήσει από τους δημότες του να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξασφαλίσουν το νερό της Ύδρευσης τους και τις υπηρεσίες της Αποχέτευσης

Από την ανάλυση των στοιχείων για τους λογαριασμούς τετραμήνου που έκανε η Δημοτική Κίνηση Χερσονήσου “ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” φαίνεται ιδίως να πλήττονται οι περιοχές του πρώην Δήμου Γουβών, οικισμών της Επισκοπής, της Χερσονήσου αλλά και του πρώην Συνδέσμου Επισκοπής. Είναι σαφές ότι  σε όλες τις δημοτικές ενότητες μεγάλο βάρος των αυξήσεων πέφτει στις μικρές και μεσαίες οικιακές καταναλώσεις (των 80 έως 120 κυβικών ανά τετράμηνο) οι οποίες –σε πολλές περιπτώσεις- θα δουν το λογαριασμό τους να 2πλασιάζεται ή ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν να 4πλασιάζεται. 


Πιο συγκεκριμένα:

  • Πρώην Δήμος Γουβών
Στις περιοχές που την ύδρευση διαχειριζόταν ο πρώην Δήμος Γουβών  

 

Στις περιοχές χωρίς αποχέτευση (Ελιά, Καρτερός, Καλό Χωριό, Κόξαρη, Χαρασό, Βορίτσι) οι αυξήσεις ξεκινούν από το 24% στις μικρές καταναλώσεις, αγγίζουν το 80% σε καταναλώσεις των 100-120 κυβικών και φτάνουν στο 83% στις  καταναλώσεις  των 500 κυβικών.





 
Σε περιοχές με αποχέτευση (π.χ. Γούβες), οι αυξήσεις φτάνουν πολλάκις στο 100-120 %  (για καταναλώσεις  80 έως 120 κυβικών) και αγγίζουν το 130% (στην κατανάλωση των 500 κυβικών)







  •   Πρώην Δήμος Επισκοπής

Στις περιοχές που είχε την διαχείριση ο πρώην Δήμος Επισκοπής παρατηρούνται αυξήσεις που φτάνουν και το 120% στις περιοχές που δεν υπάρχει αποχέτευση (Αϊτάνια, Γαλίφα, Καινούργιο Χωριό, Γάλιπε).
Εκεί όμως που υπάρχει αποχέτευση, π.χ στο Σγουροκεφάλι,  οι αυξήσεις είναι πολύ πολύ μεγάλες. Εδώ  στις μεσαίες ή λίγο μεγάλες οικιακές καταναλώσεις,  με αποχέτευση, παρατηρούνται αυξήσεις της τάξης του 216%, δηλαδή η νέα τιμή θα είναι υπερ-τριπλάσια από τη σημερινή τιμή.
Παράδειγμα: Στα 120 κυβικά νερού, ένα σπίτι στο Σγουροκεφάλι πλήρωνε μέχρι σήμερα 50 € και από αύριο θα πληρώνει 160 €.


 

  • Πρώην Σύνδεσμος

Στις περιοχές στις οποίες είχε τη διαχείριση της ύδρευσης ο Πρώην Σύνδεσμος (Επισκοπή, Σταμνιοί, Ανώπολη, Γούρνες, Κοκκίνη Χάνι, Πάνω και Κάτω Βάθεια, Βαθειανός Κάμπος, Βραχόκηπος)  και όσον αφορά μόνο την ύδρευση (αφού στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν μέχρι τώρα τέλη αποχέτευσης) παρατηρούνται σε πολλές περιπτώσεις αυξήσεις στις μικρές ή μεσαίες καταναλώσεις της τάξης  του 23% (στα 100 κυβικά) ή ακόμα και  του 35% (στα 500 κυβικά, η οποία αφορά μικρή επιχειρηματική κατανάλωση). Μόνο σε πολύ-πολύ μικρές οικιακές καταναλώσεις (π.χ. 40 κυβικά) ή πολύ μικρές επαγγελματικές καταναλώσεις (π.χ. 150 κυβικά) παρατηρούνται ελαφρύνσεις. 

 
  •  Δημοτική Κοινότητα Λ. Χερσονήσου

Στη Δημοτική Κοινότητα Λιμ. Χερσονήσου (Λιμάνι Χερσονήσου, Πισκοπιανό, Κουτουλουφάρι, Ανισσαράς)  οι αυξήσεις κυρίως πλήττουν τις καταναλώσεις των 100 – 300 κυβικών ανά τετράμηνο ενώ ελαφρύνονται οι μικρές οικιακές καταναλώσεις, αλλά κυρίως ελαφρύνονται οι πολύ μεγάλες επαγγελματικές καταναλώσεις των 5.000 ή 10.000 κυβικών.
Στις πολύ μεγάλες επαγγελματικές καταναλώσεις η μείωση ξεπερνά και το 20%. Στα 10.000 κυβικά για παράδειγμα, καταναλώσεις δηλαδή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, τα τέλη από 34.807 € πέφτουν στα 27.679 €, δηλαδή μειώνονται 7.128 € το τετράμηνο. 


  • Δημοτική Κοινότητα Χερσονήσου

Στην Δημοτική Κοινότητα Χερσονήσου (Επάνω Χερσόνησος, Ανάληψη, Αγριανά, Χατζανά) ο οικιακός καταναλωτής και η μικρομεσαία επιχείρηση καλείται να σηκώσει το βάρος των αυξήσεων. Έτσι στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αποχέτευση παρατηρούνται αυξήσεις που ξεπερνούν και το 60%.

Στην ίδια περιοχή και για τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες υπάρχει αποχέτευση,  οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες και ξεπερνούν το 75% για οικιακές καταναλώσεις ή μικρές επιχειρήσεις. 

Εντελώς ανορθόδοξα, στην συγκεκριμένη περιοχή μειώνονται  οι  πολύ μεγάλες επαγγελματικές καταναλώσεις  (των  5.000 ή 10.000 κυβικών) κατά 26%, όπως ακριβώς και στην κοινότητα Λιμένος Χερσονήσου. Έτσι π.χ. στην Ανάληψη (χωρίς αποχέτευση αφού μέχρι σήμερα δεν έχει χρεωθεί στην περιοχή) για κατανάλωση 5.000 κυβικών η τιμή ήταν 10.860 € και θα γίνει 8.217 €, δηλαδή υπάρχει μείωση 2.643 € και σε ποσοστό -24%.  Στις καταναλώσεις δε των 10.000 κυβικών, που πρέπει να υπάρχουν και στην συγκεκριμένη περιοχή τέτοιες, η χρέωση από  22.637 € που ήταν θα γίνει 16.692 €, δηλαδή θα γίνει μείωση 5.945 € και σε ποσοστό -26%.


  • Στην περιοχή της Λαγκάδας 
 
Στα χωριά της περιοχής Λαγκάδας (Αβδού, Γωνιές, Ποταμιές), όπου δεν υπάρχει αποχέτευση, παρατηρούνται ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις στις οικιακές καταναλώσεις, που φτάνουν και στο 46 % για την κατανάλωση των 100 κυβικών σε  Αβδού και Γωνιές. Αυξήσεις υπάρχουν και στις Ποταμιές, σε μικρότερα ποσοστά. Για παράδειγμα, στην κατανάλωση των 100 κυβικών στις Ποταμιές η αύξηση είναι της τάξης του 10%.


  • Στη Δημοτική Ενότητα Μαλίων

Στη Δημοτική Ενότητα Μαλίων (Μάλια, Μοχός, Σταλίδα, Κράσι), όπου υπάρχει και σήμερα ενιαίο τιμολόγιο και όπου υπάρχει σε όλες τις περιοχές αποχέτευση, παρατηρούνται μειώσεις στις μικρές οικιακές καταναλώσεις, οι οποίες όμως μηδενίζονται ή γίνονται αυξήσεις σε μέσες και μεγαλύτερες οικιακές καταναλώσεις (2 % στα 100 κυβικά, αύξηση 6% στα 120 κυβικά ανά τετράμηνο).
Στην συγκεκριμένη περιοχή, βέβαια, παρατηρείται σοβαρή επιβάρυνση των επαγγελματικών καταναλώσεων που φτάνει και το 35%.


Το τιμολόγιο αυτό έχει ψηφιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ, όμως  εκκρεμεί η έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα αυτό επρόκειτο να συζητηθεί, όμως αποσύρθηκε –για διαδικαστικούς λόγους- και αναμένεται να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση.

Χερσόνησος, 24/11/17

Το Γραφείο Τύπου της Δημοτικής Κίνησης
“ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”