Ερωτηση για τη ρυθμιση των οφειλων του Αντιδημαρχου Οικονομικων



  • Ερώτηση που αφορά τη ρύθμιση των οφειλών του Αντιδημάρχου Οικονομικών κατέθεσε η δημοτική κίνηση  "ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"
  •  Απαραίτητη η διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημοτικής δραστηριότητας και η θωράκιση της δημοκρατίας σε όλες τις δημοτικές λειτουργίες, τονίζει η δημοτική κίνηση.  

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χερσονήσου που αφορούσε ρύθμιση οφειλών ανωνύμου εταιρείας η οποία σχετίζεται στενά με τον Αντιδημάρχο Οικονομικών του Δήμου Χερσονήσου.
Νομίζουμε ότι η εν λόγω απόφαση που απασχόλησε και μέσα ενημέρωσης του Ηρακλείου δεν έτυχε της δέουσας προσοχής τόσο από πλευράς της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου όσο και της ίδιας της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Χερσονήσου.
Όπως γνωρίζετε η Δημοτική Κίνηση “ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” δεν εκπροσωπείται στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χερσονήσου. Έτσι αποφασίστηκε κατά την συγκρότησή της τον περασμένο Μάρτιο, σε αγαστή συνεργασία των παρατάξεων του κ. Σέγκου και Παρθενιώτη και με την αφωνία της Δημοτικής Αρχής. Ήταν μια απόφαση αποκλεισμού της τρίτης σε δύναμη παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου παρά το γεγονός ότι πρόθεσή μας ήταν να συμμετέχουμε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.
Το γεγονός αυτό βάζει εμπόδια στον έλεγχο από πλευράς μας πολλών σημαντικών αποφάσεων όπως η ανωτέρω αναφερόμενη. Παράλληλα στερεί τη Δημοτική μας Κίνηση από τη δυνατότητα και εκφέρει άποψη σε ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και δημοτικών υποθέσεων που απαιτούν την πλήρη διαφάνεια, την ανοιχτή διαβούλευση και τον αυστηρό έλεγχο πριν από την οποιανδήποτε απόφαση.
Οι “ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” δίνουν καθημερινά τη μάχη για τη διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημοτικής δραστηριότητας και για τη θωράκιση της δημοκρατίας σε όλες τις δημοτικές λειτουργίες. Θεωρούν ότι αποφάσεις, όπως η συγκεκριμένη, πρέπει να τυγχάνουν μεγαλύτερης επεξεργασίας και να ελέγχονται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ακόμα και σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου.
Επειδή θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση
·           Δημιουργεί απορίες και σκεπτικισμό στην τοπική κοινωνία.
 ·           Εγείρει θέματα όπως αυτό της ασυμβατότητας της ύπαρξης οικονομικών οφειλών και  της παράλληλης άσκησης δημοτικής εξουσίας από το ίδιο πρόσωπο.
 ·           Βάζει ζητήματα σχετικά με τις απαρτίες και τη συνολική συμμετοχή των μελών των Δημοτικών Επιτροπών στις συνεδριάσεις τους, ειδικά για σοβαρές αποφάσεις που καλό είναι να λαμβάνονται από το σύνολο ή τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της επιτροπής και όχι από οριακές ή και αμφιλεγόμενες απαρτίες.
 ΕΡΩΤΑΤΑΙ
η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ και ο κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ
1.      Αν θεωρεί συμβατό να υπάρχουν οικονομικές οφειλές προς το Δήμο από πρόσωπα που ασκούν δημοτική εξουσία
2.      Αν αποδέχεται τη νομιμότητα της αποφάσης που λήφθηκε –έστω και ομόφωνα- από τη μειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής (παρόντα τα 4 μέλη από τα 9)
 3.      Αν θα ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο κάνοντας αναλυτική περιγραφή των επίμαχων οικονομικών οφειλών προς το Δήμο -πότε και για ποιο λόγο προέκυψαν αλλά και πόσο χρόνο υπάρχουν- και όχι με απλές αναφορές στο συνολικό ποσό οφειλής.
4.      Αν προτίθεται να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις ενέργειες που είχαν γίνει για την είσπραξη των οφειλών όλων των οφειλετών που προέβησαν σε ρυθμίσεις με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής ή του Δημοτικού Συμβουλίου πριν την αίτησή τους για υπαγωγή σε ρύθμιση.
 Χερσόνησος,    19 /12/2017
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Χαλκιαδάκης Γιώργος
Μπιτζαράκης Αντώνης"